Wat is het doel van de Wkkgz?


De Wkkgz gaat over het aanbieden van goede zorg en de behandeling van klachten/geschillen. Doel van de Wkkgz is een transparante, laagdrempelige en oplossingsgerichte klachtenafhandeling met als uiteindelijke doel verbetering van de kwaliteit van de zorg, door van klachten te leren.



Wat betekent dit voor mij als pedicure?

  • Het bieden van goede zorg door een branche erkend diploma, en werken volgens de beroepscode medisch pedicure

  • Beschikken over een kwaliteitssysteem een systeem waarin wordt vastgelegd wat er is gedaan tijdens de behandeling, evaluatie van de behandeling

  • Een systeem voor het veilig melden van een incident. Ernstige incidenten moeten binnen drie dagen gemeld worden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een calamiteit of geweld in de zorgrelatie Een meldformulier verplichte meldingen is te vinden via     www.igz.nl/melden

  • Verstrekken van informatie over de aangeboden zorg aan de cliënt op diens verzoek De cliënt heeft recht op keuze-informatie. Op verzoek zal de pedicure informatie moeten geven over bijvoorbeeld tarieven, leveringsvoorwaarden*, kwaliteit, cliëntervaringen en bewezen werkzaamheid (dit kan bijvoorbeeld door het nemen van foto’s voor en na de behandeling). Het doel hiervan is dat de cliënt zijn/haar keuze voor de ene of toch de andere pedicure van te voren goed kan afwegen. Na de keuze blijft informatievoorziening een belangrijk aandachtspunt. Het is voor de pedicure belangrijk dat zij weet wat de cliënt precies verwacht, om haar zorg hier goed op te kunnen afstemmen. Nazorg telt hier ook, bijvoorbeeld het meegeven van de schriftelijke adviezen die in de richtlijnen zijn opgenomen.

 

       Op verzoek de cliënt te informeren over de rechten die uit deze wet voor haar/hem voortvloeien Om de doelstelling van de wet te behalen hebben zowel de zorgverlener als de cliënt een rol. Daarbij wordt van de zorgverlener verwacht dat zij op verzoek de cliënt nader informeert over wat de cliënt voor rechten heeft (zoals in dit bericht beschreven). Hierdoor kan de cliënt ook naar zijn/haar rechten handelen.

  • Een schriftelijke regeling voor de laagdrempelige opvang en afhandeling van klachten, deze regeling wordt onder de aandacht van cliënten gebracht De Wkkgz hanteert hiervoor open normen. De zorgaanbieder moet beschikken over een schriftelijke regeling en bij het maken ervan moet de zorgaanbieder rekening houden met het soort zorg en het soort cliënten waaraan de zorg wordt verleend. Bovendien moet de zorgaanbieder de klachtenregeling vaststellen in overeenstemming met een representatief te achten organisatie van cliënten. Dit is voor een individuele pedicure lastig te realiseren.

    ProVoet onderzoekt of zij hierin een rol kan spelen. ik ontvang hier binnenkort meer informatie over.

  • Beschikken over een klachtfunctionaris De cliënt kan rechtstreeks contact opnemen met de klachtenfunctionaris voor advies over het indienen en formuleren van een klacht en de mogelijkheden te onderzoeken voor een oplossing.

    ProVoet onderzoekt de mogelijkheden voor een collectieve klachtenfunctionaris voor de leden. ik ontvang hier binnenkort meer informatie over.



De Geschillencommissie

Klachten? Die hoeft u niet alleen op te lossen! ProVoet is vanaf 1 januari 2010 aangesloten bij De  Geschillencommissie. Wat houdt dit nu precies in?


Iedere pedicure heeft wel eens te maken met een klagende klant. Over een behandeling aan zijn voeten of over de manier waarop hij geholpen is. Als ondernemer neemt u een dergelijke klacht serieus en probeert het op te lossen. Dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Allereerst omdat de klant soms geen verdere stappen onderneemt, vaak door de lange en kostbare formele procedures. De klant blijft dan met een ontevreden gevoel achter en komt niet meer bij u terug.

De consument van tegenwoordig wil steeds vaker wél zijn gelijk halen en doet dat ook regelmatig met alle emoties die daarbij horen. Dan is het goed om te weten dat u door uw ProVoet-lidmaatschap automatisch bent aangesloten bij De Geschillencommissie. Hiermee biedt u uw klant een eerlijke, goedkope en eenvoudige procedure, met een uitkomst die bindend is voor beide partijen. Die procedure is er voor het geval u er samen met de klant niet uitkomt. Dat is voor u én voor uw klant goed om te weten.