Diabetische voet 

Voetverzorging is van groot belang voor mensen met diabetes.

De beste manier om voetproblemen te voorkomen, is ervoor te zorgen dat de suikerspiegel in uw bloed goed onder controle is. Een hoog glucosegehalte kan na verloop van tijd uw zenuwen beschadigen (neuropathie), waardoor gevoelsstoornissen kunnen optreden. Daarnaast kan een hoog glucosegehalteleiden tot vernauwing en verharding van uw bloedvaten (atherosclerose),wat een slechte doorbloeding veroorzaakt. Wondjes aan uw voeten zoudendaardoor kunnen uitgroeien tot ernstige ontstekingen.

 De voeten van mensen met diabetes zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

  • De doorbloeding in de bloedvaten van benen en voeten minder kan worden

  • Het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen

  • De stand van de voeten en tenen kan veranderen

  • De huid gevoelig is voor wondjes en schimmels

  • De nagels kunnen verdikken en vervormen

 Ook wanneer er (nog) geen voetklachten zijn is het aan te bevelen enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar uw Medische pedicure te gaan.

 Bij het allereerste bezoek en vervolgens ten minste één maal per jaar vindt er een totale screening van de voeten plaats:

  • Uitgebreide anamnese

  • Uitgebreid voetonderzoek op o.a. huid- en nagelaandoeningen

  • Testen van het oppervlakkig- en dieptegevoel

  • Testen van de temperatuur en doorbloeding

  • Testen van de beweeglijkheid van voeten en gewrichten

  • Het maken van statische en dynamische blauwdrukken van beide voeten

  • Meten van de voetmaat Inspectie van het schoeisel, sokken/kousen

  • Behandelplan en voetverzorging zoals omschreven bij de basisbehandeling en advies

 Adviezen voor geschikte schoenen:

  • Koop schoenen waar de buitenkant en de zool van soepel leer zijn gemaakt; zweet kan zo goed worden afgevoerd.

  • Koop nieuwe schoenen het liefst in de namiddag en loop ze voorzichtig in;

  • Controleer dagelijks of de binnenzool niet opkrult en / of de voering niet versleten is. Beide kunnen een oorzaak zijn van een huidbeschadiging.

Adviezen bij het lopen en bewegen

  • Bewegen is goed voor de bloedsomloop, dus ook voor de voeten; fietsen is daarbij beter dan lopen omdat de voeten dan minder worden belast; las op tijd rustpauzes in.

  • Doe geregeld voetgymnastiek; dit bevordert de gezonde bloeddoorstroming.

  • Loop niet op blote voeten (of kousen) thuis of buiten ( ook niet op het strand bijvoorbeeld)

  • Loop niet te lang achter elkaar, houdt voldoende rustpauzes en inspecteer na een wandeling de voeten.

  • Loop met kleine passen. U hoeft dan uw voeten minder af te wikkelen en de voorvoet en de hiel worden minder belast. bovendien voorkomt u blaren en wonden.

  • Blijf niet te lang in een stand staan.

  • Ga bij voorkeur zo min mogelijk zitten met uw benen over elkaar en leg uw hielen niet op een bankje

  • Controleer voordat u uw schoenen aan doet de binnenkant van de schoen op steentjes, uitstekende spijkers en hard geworden naden.

Bij het voorlichten van de cliënten is het van belang dat mijn vakkennis over de diabetische voet goed wordt bijgehouden. Dat betekent op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en inzichten als het gaat om diabetes en voetproblemen die daaruit kunnen volgen. Zo houdt ik niet alleen mijn deskundigheid op peil maar draag ook bij aan het voorkomen van ulcera en amputaties bij mensen met diabetes.

10 Gouden Regels bij Diabetes 

  1. Gebruik in bed nooit een heetwaterkruik

  2. Nagels mogen alleen recht afgeknipt worden om ingroeiende nagels te voorkomen.

  3. Eelt en likdoorns dienen verwijderd te worden, maar alleen door de podotherapeut of pedicure met diabetes aantekening.

  4. Geen likdoornpleisters gebruiken.

  5. Loop binnen en buiten altijd op schoenen.

  6. Alleen het schoeisel dat geadviseerd is door de behandelaar dient te worden gedragen, ook binnenshuis.

  7. Inspecteer de schoenen dagelijks voor het dragen op steentjes, richels, stiknaden of andere zaken en klop ze dagelijks voorgebruik uit.

  8. Koop nieuwe schoenen aan het einde van de dag, omdat de voeten dan het meest zijn opgezet en loop ze geleidelijk in.

  9. Doordat de voeten aan het einde van de dag zijn opgezet kan het nodig zijn een grotere maat te gaan dragen.

  10. Gebruik geen gaas, watjes, verband of likdoornringen ter bescherming van de voet. Een gevoelloze voet voelt dit niet, maar deze zaken nemen ruimte in en kunnen nieuwe drukplekken of wondjes geven.

Voetzorg voor mensen met Diabetes Mellitus in 2017

De veranderingen op een rij

Heeft u diabetes mellitus (DM) en een verhoogd risico op een wond? Of is in het verleden een SIMM’s classificatie bij u vastgesteld? Dan bent u waarschijnlijk onder behandeling van een podotherapeut en/of een pedicure.

In 2014 is de situatie dat de zorggroep via de beleidsregel Gecoördineerde multidisciplinaire zorg voetzorg contracteert, de zogenoemde ketenzorg. Hiervan is sprake als de huisarts van de patiënt aangesloten is bij een zorggroep welke voetzorg heeft gecontracteerd. Voor de verschillende onderdelen van de DM-voetzorg sluit de zorgverzekeraar met de zorggroep een overeenkomst en de zorggroep maakt dan afspraken met podotherapeuten en pedicures. Deze bestaande situatie wijzigt niet in 2015.

Wat verandert er in 2017?

Naast de inkoop van voetzorg binnen de keten door de zorggroep kan er in 2015 ook voetzorg buiten de keten rechtsreeks gecontracteerd worden met de zorgverzekeraar via de beleidsregel Overige geneeskundige zorg.
Met name voor die situaties dat de DM-voet zorg niet via de zorggroep of via het ziekenhuis /maatschap (als onderdeel van een voeten DBC) wordt gecontracteerd,  zal de zorgverzekeraar op basis van de  door de NZa afgegeven beleidsregel  ' Overige geneeskundige zorg (beleidsregel BR/CU-7100)'  in veel gevallen rechtstreeks de zorg bij de podotherapeut willen contracteren.
De podotherapeut maakt dan in het kader van samenwerking en taakdifferentiatie op zijn beurt weer afspraken met pedicures.

Waar nu de (al dan niet reeds bij u vastgestelde) SIMM’s classificatie leidend is voor vergoeding vanuit de basisverzekering, zal per 1 januari 2015 vergoeding gaan plaatsvinden op basis van zorgprofielen. Een zorgprofiel is een soort ‘zorgzwaarte pakket’ wat gerelateerd is aan de risico’s die u loopt op het krijgen van wonden door slechte genezing en het risico op amputatie.

Vanaf 1 januari 2015 zal de podotherapeut een coördinerende rol gaan vervullen in de voetengezondheidszorg en een individueel behandelplan opstellen. Hierdoor bent u verzekerd van efficiënte, doelmatige voetzorg op maat, waarbij zowel de oorzaken van risicofactoren op het krijgen van een wond worden weggenomen als het aantal benodigde voetbehandelingen wordt bepaald.

Wat betekent deze verandering (contractering van voetzorg buiten de keten) voor u?

U heeft diabetes mellitus en door uw huisarts, praktijkondersteuner of podotherapeut is geconstateerd dat u een laag, middelmatig of hoog risico heeft op een wond (de zgn. SIMM’s classificatie). Op dat moment is het belangrijk om een zorgprofiel toegewezen te krijgen en u een bezoek brengt aan de podotherapeut. De podotherapeut zal naar aanleiding van een uitgebreid, volgens protocol vastgesteld, onderzoek uw zorgprofiel(zorgzwaarte) bepalen en stelt daarna een persoonlijk behandelplan voor u op. De podotherapeut stemt dit plan af met de huisarts en wanneer noodzakelijk met de pedicure en houdt uw medisch dossier betreft diabetische voetzorg bij.

Kosten en vergoedingen

Uw persoonlijke zorgprofiel is een vereiste om in 2016 in aanmerking te komen voor vergoeding van uw DM voetzorg. 
Bij zorgprofiel 1 wordt alleen het jaarlijkse gerichte voetonderzoek uit de basisverzekering vergoed. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hiervoor een maximumtarief vastgesteld.

De vergoeding voor specialistische voetzorg (behandeling) zal vanaf zorgprofiel 2 worden bekostigd uit de basisverzekering*. 
Bij zorgprofiel 2 is er dan sprake van een Simm‘s 1 met een medische noodzaak of van een Simm’s 2 zonder verhoogde druk. 
Wanneer de behandeling alleen persoonlijke verzorging betreft zal dit niet meer vanuit de basisverzekering worden vergoed.

Wanneer de zorg rechtstreeks door de podotherapeut bij de zorgverzekeraar of de zorggroep wordt gedeclareerd ontvangt uw podotherapeut, afhankelijk van het vastgestelde zorgprofiel, een vaste vergoeding voor iedere patiënt die bij hem/haar bekend is. Dit is ongeacht het aantal behandelingen omdat sommige patiënten meer zorg nodig hebben dan ander patiënten om hetzelfde doel te bereiken.

Van het bedrag wat de podotherapeut ontvangt, betaalt deze vervolgens de kosten die bv. de pedicure heeft gemaakt in uw behandeltraject. U ontvangt zelf geen factuur.

Let op!

Staat u per 1 januari 2016 onder behandeling van een pedicure en is er geen persoonlijk behandelplan en een zorgprofiel vastgesteld door de podotherapeut? Dan zal uw behandeling niet meer worden vergoed uit de basisverzekering.

* Voor Zorgprofiel 1 vindt, nadat het jaarlijks gericht voetonderzoek (valt onder de basisverzekering) heeft plaatsgevonden, vergoeding van de behandeling plaats vanuit de aanvullende verzekering. Kijk voor een compleet overzicht op www.podotherapie.nl/vergoedingen.

Overige voetzorg en aanvullende verzekering in 2019

Voor de overige voetzorg die niet onder basisverzekering valt, ontvangt u ook in 2015 een vergoeding van uw zorgverzekeraar. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van uw aanvullende verzekering en verschilt per verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op de levering van polotherapeutische zolen. Het eigen risico is hierop niet van toepassing.